Veelgestelde vragen over yoga
Wat is yoga?
Yoga komt van het Sanskriet werkwoord "Yuj". Dit werkwoord heeft verschillende betekenissen:
- de betekenis juk, een houten balk met een bepaalde pasvorm. Bij het gebruik van een juk, gedragen op de nek van bijvoorbeeld een os, moet de 'last' aan weerszijden gedragen in evenwicht zijn.
- twee zaken met elkaar verbinden; een vereniging zoals in een huwelijk. De eenheid.
Het verenigen van lichaam en geest in het geval van yogabeoefening.
Welke vorm van yoga wordt er in de les beoefend?
Astrid en Selina Baumann zijn beiden geschoold in Hatha Yoga aan de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte te Bilthoven. Deze vorm van yoga wordt in de lessen aangeboden.
Zijn er nog andere vormen van yoga?
Ja, denk aan:
Rāja Yoga – de oudste, meest klassieke vorm van yoga, ook wel Koninklijke Yoga genoemd. Deze vorm van yoga is meer gericht op meditatie. Eronder vallen de andere vormen van yoga, zoals:
Hatha Yoga: Bij deze vorm van yoga worden hoofdzakelijk lichaamshoudingen (āsana's) en ademhalingstechnieken (prānayāma) beoefend om beheersing te krijgen over de geest en vooral het lichaam. Deze vorm van yoga is in het Westen een populair middel om te onthaasten of stress te verminderen. Tevens heeft deze vorm van yoga een gunstig effect op het zenuwstelsel, de klieren en andere belangrijke organen in het lichaam. Het lichaam wordt er soepel van.
Jñāna yoga: Deze vorm van yoga kan het best worden vertaald als 'de weg van het directe inzicht door middel van zelfkennis'. Deze weg is voornamelijk filosofisch van aard.
Karma Yoga: een opgedragen taak nederig en doortastend uitvoeren (bijvoorbeeld op zorgvlak - ziek kind / hulpbehoevende ouders o.i.d.).
Bhakti Yoga – Een dergelijk taak liefdevol en met vreugde (lees: vanuit het hart) verrichten.
En nog vele andere vormen.
Wat is Prāna?
Prāna is de levensenergie overal om ons heen in de lucht. Door middel van ademhalingstechnieken leer je hiermee omgaan.
Hoe lang voor de les kan ik eten?
Het prettigste is als een 'lichte' maaltijd 2 uur eerder heeft plaatsgevonden.
Kan ik mij op de locatie omkleden?
Op alle locaties zijn daar mogelijkheden voor.
Heb ik een eigen yogamat nodig?
Yogamatten en andere benodigde materialen zijn op de locaties aanwezig.
Kan iedereen yoga beoefenen?
Ja! Yoga kan door iedereen beoefend worden! Het maakt niet uit hoe oud je bent, hoe goed je conditie is of hoe lenig je bent. Bij yoga gaat het erom dat je jouw lichaam leert kennen en in alle rust de grenzen verlegt en je conditie en souplesse verbetert. Bij yoga gaat het niet om presteren. Deze vorm van bewegen gecombineerd met de ademhalingstechnieken is zeer geschikt om jezelf in zijn totaliteit gezonder te gaan voelen.
Zijn de lessen voor beginners of gevorderden?
Iedereen kan aan yoga meedoen en een les is geschikt voor een beginner of een gevorderde. Yoga doe je voor jezelf en het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en je eigen grenzen te respecteren.
Kan ik yoga doen als ik zwanger ben of net bevallen ben?
Ja, dat kan. Wel is het raadzaam dit aan de docent door te geven. Verderop in de zwangerschap is zwangerschapsyoga geschikter. Bij die vorm van yoga worden de oefeningen speciaal voor de zwangerschap en de bevalling aangeboden. Na de bevalling kan men de yoga beoefening heel kalm weer oppakken.
Is een les rustgevend of dynamisch?
In een les wordt van beide zaken iets aangegeven.
Hoe vaak per week zou je yoga kunnen doen?
Je bent zelf vrij om te kiezen of je één keer per week yoga doet in de les of dat je het wellicht leuk vindt om ook thuis de oefeningen te doen. Als je regelmatig oefent zul je merken dat de oefeningen makkelijker gaan en je energieker en meer ontspannen door het leven gaat.
Merk je dan verschil?
Na een aantal lessen zul je merken dat je soepeler wordt. Tevens word je je meer bewust van je adem.
Is yoga een geloof?
Nee, yoga is geen geloof. Mensen van over de gehele wereld met diverse achtergronden en religies doen aan yoga.
Is yoga iets voor mij?
Er is maar één manier om daar achter te komen en dat is door er gewoon mee te beginnen.
Je kunt tegen een vergoeding altijd 1, 2 of 3 proeflessen volgen.